Terug naar Eten & drinken

6x Bijzondere bitterballen

De bitterbal is Nederlands glorie en staat niet voor niets op de lijst van immaterieel erfgoed. Dit hapje is krokant van buiten, erg goed gevuld (en megaheet) van binnen. Van traditioneel en vega tot kaasvulling, de borrel is niet compleet zonder deze gefrituurde hap. De bitterbal is de snack der snacks en wordt dan ook op handen gedragen door bars en cafés. Je kunt ‘m dus ook bijna overal bestellen. We lichten de meest bijzondere bitterballen voor je uit! 

Van klassiek tot Italiaans @Mathilde

Op je jacht naar bitterballen kun je maar beter op de Kleine Berg beginnen. Want Mathilde heeft niet één, niet twee, niet drie, maar vier (!) bijzondere ballen op het menu staan. En dan hebben we het nog niet eens over de garnalenkroketjes gehad (mocht je openstaan voor een andere vorm). Komen ze dan: ga voor klassiek met de draadjesvleesbitterbal, kazig met de Old Amsterdam-bitterbal, op z’n Italiaans met de risottobitterbal (arancini) en als laatste, maar zeker niet de minste, de Leffe-bierbitterbal. Kun je ook niet kiezen? Ga voor de mix!

Bier en bitterballen @De Bommel

Een paar terrassen verder vind je de Bommel. Een erg gezellige stamkroeg, mocht je er nog een zoeken. Zoals het een goed café betaamt, zijn bier en bitterballen hier niet aan te slepen. De inrichting mag dan traditioneel zijn, het is er absoluut niet stoffig. Jong en oud komen hier samen, al dan niet voor een (vega) snack. Ook leuk: het dagmenu voor een zacht prijsje. 

Oma Bobs ballen @Calypso

De vleesbitterbal domineert de borrelplekken. Dat is niet zo heel gek, aangezien de ragoutbitterbal de OG-bitterbal is. Met deze vlezige uitvinding zijn we natuurlijk hartstikke blij, maar we gunnen ook niet-vleeseters deze fantastische ‘schneck’. . Gelukkig kun je bij Bar Bistro Calypso op Stratumseind borrelen met Oma Bobs plantaardige bitterballen. Ook lekker vegan: de ballen van Vegan Heroes en de Hoogste Tijd. 

Luzt
Luzt

De keuze is reuze @Luzt 

De Markt in Eindhoven is een paradijs voor de bitterballiefhebber. Bij vrijwel iedere tent kun je terecht voor een bek-verbrandend-hete portie. Zo ook bij Luzt. Naast luxe borrelplanken, luzten (sorry not sorry) ze ook van bitterballen wel pap. Met vijf soorten bitterballen, waaronder die met pulled pork, mogen ze niet ontbreken in dit lijstje. 

Portie paddestoelen @Stadsoase

Een vegabitterbal maar dan even anders? De paddestoel staat als vervangend ingrediënt met stip op één. Bij Stadsoase serveren ze de vegetarische optie gemaakt van oesterzwammen met een kimchidip. Sowieso leuk om eens langs te gaan nu dit pop-up-stadsstrand een vaste stek heeft in Eindhoven. 

Beestige bitterballen @Brasserie Next, Evoluon

Ben je een echte snackspert? Dan heb je menig bitterbal de revue zien passeren. Je bent dus, heel begrijpelijk, toe aan een écht bijzondere bitterbal. Wellicht met een futuristisch tintje? Brasserie Next in het Evoluon serveert ze met buffalowormen. Crunchy! 

Meer bitterballengalore

We staan niet tussen jou en de ‘gewone’ bitterbal, wat dat ook moge betekenen, in. Daarom ook nog een aantal gezellige spots voor een meer traditionele garnituur bij ‘t bittertje: het restaurant van het Blue Collar Hotel, café de Queen op de Markt, de Frietbar in het centrum én op Strijp-S … de lijst is eindeloos. 

De gids voor typisch Nederlandse snacks

Alle snacksperts, avonturisten en zoetekauwen verzamelen: het is tijd om je nieuwe favoriete snack te ontdekken. Ben je buiten bitterballen nog niet zo bekend met de Nederlandse snack-scene? Van zoet tot hartig, met onze gids leer je alles over typisch Nederlandse snacks en waar je ze kunt scoren. Bedank ons later maar.

Vertel me meer!